Vitranc in Ciprnik | Hotel Vitranc - Kranjska gora
Namig za izlet

Vitranc in Ciprnik

19. 01. 2020

Vitranc je 1555 metrov visoka gora, preko katere lahko pot nadaljujemo tudi do bližnjega 1745 metrov visokega Ciprnika.

Naš hotel je dobil ime ravno po gori Vitranc, ki kraljuje nad Kranjsko Goro. Vitranc je 1555 metrov visoka gora, preko katere lahko pot nadaljujemo tudi do bližnjega 1745 metrov visokega Ciprnika. Poleti je gora Vitranc idealna za hribolazništvo in gorsko kolesarstvo, jeseni za nabiranje gob, pozimi pa se na njegovem severnem območju razprostira kranjskogorsko smučišče, primerno za družine, ter nad vasjo Podkoren znamenita tekmovalna smučarska proga, ki je bolj zahtevna.
#
Najlažje seveda na Vitranc pridemo s sedežnico, drugi del poti pa nadaljujemo peš. Pot je nekoliko bolj zahtevna, primerna za pohodnike z več kondicije in primerno obutvijo, priporočljive so tudi pohodne palice. Na vrhu Vitranca je v poletnem času odprt Mojčin dom, kjer se lahko okrepčamo, odpočijemo in pot nadaljujemo na Ciprnik. Nekoč je na vrhu obratoval še manjši gorski hotel a je že vrsto let zaprt. Vrh vitranca ponuja naravnost fantastične razglede na Julijce, sosednjo Avstrijo in Kranjsko Goro.
#
Greben Vitranca s Ciprnikom ponuja enega najlepših razgledov  v sredogorju Julijskih Alp. Ena od možnosti vzpona je tudi iz štarta pri jezeru Jasna ali pa iz Planice, vendar bomo po tej poti najhitreje prišli na Ciprnik. Tematska pot Vitranc: na sedmih točkah, ki so postavljene od vznožja spodnje postaje sedežnice Vitranc 1 do Bedančevega doma pri zgornji postaji sedežnice Vitranc 1, boste spoznali zgodovino smučišča in razvoj turizma. Z rumeno modrimi markacijami označena pot se zelo približa, v nekaterih primerih pa tudi prečka kolesarsko progo, zato vas prosimo za pozornost in upoštevanje varnostnih obvestil ob in na poti.
#
#

Ko osvojimo vrh Vitranca, lahko pot nadaljujemo naprej na 1745m visok Ciprnik. Hodimo po grebenu, pot ni zahtevna, je označena, je tudi nekaj spustov a konstanten vzpon. Zadnji del poti je bolj zahteven zaradi krušljivega kamenja in korenin ki se zažirajo v pot. Na vrhu je razgled enostavno dih jemajoč.

PRIMERNO ZA
  • za pohodnike z več kondicije
POTREBNA OPREMA
  • planinski čevlji
  • pohodne palice
  • voda
ODDALJENOST OD HOTELA
  • 1 uro in 45 minut do vrha Vitranca, nato še 45 min
» Vrh Vitranca ponuja naravnost fantastične razglede na Juiljce, sosednjo Avstrijo in Kranjsko Goro. «