Trupejevo poldne | Hotel Vitranc - Kranjska gora
Namig za izlet

Trupejevo poldne

09. 01. 2020

Trupejevo poldne je 1931 metrov visoka gora v Karavankah nad Gozd Martuljkom.

Pohodna tura se začne v vasi Srednji Vrh kjer tudi pustimo prevozno sredstvo in pot nadaljujemo peš. Pot nima gorskih markacij, niti niso potrebne. Obisk Trupejevega poldneva je najlepši jeseni, ko se celotno območje poraščeno z Borovci obarva oranžno. Trupejovo poldne je ime dobilo po kmetiji Trupej, ki leži na severnem delu na avstrijski strani.
#
Sprva je pot nekoliko zaprta, nato pa se skozi Železnico odprejo čudoviti pogledi na Julijske Alpe in na sever, na Koroško Avstrijsko stran. Velik del poti gre po kolovozu, šele zadnja četrtina se spremeni v pohodno pot, ki se le zmerno vzpenja in ni zahtevna. Izlet je primeren za vse z nekolko več kondicije, traja približno 5-6 ur, obvezna oprema pa so pohodni čevelji.
#
“Trupi” je idealna poldnevna tura, poleti priporočamo jutranji ali dopoldansko pohod. Vzpenjamo se ob potočku, kjer si lahko natočimo naravno živo vodo. Ko se iz ture vračamo nazaj v vas Srednji Vrh, priporočamo še postanek na Hlebanjevi domačiji, kjer lahko kupite domače sire, mesne izdelke in domače žganje.
#
#

“Trupi”, je vsekakor pohodni izlet, vreden obiska poleti, jeseni, spomladi, le pozimi za turne smučarje so razmere nekolko zahtevnejše zaradi snežnih plazov. O tem priča spominska tabla, ko je leta 1771 snežni plaz zasul 7 domačinov.

PRIMERNO ZA
  • pohodna tura za ljudi z nekoliko več kondicije
  • turne smučarje
POTREBNA OPREMA
  • gojzarji
  • pohodne palice
  • voda
ODDALJENOST OD HOTELA
  • z avtom do Sr. Vrha 10minut, nato pohod 5-6 ur
» “Trupi” je idealna poldnevna tura, poleti priporočamo jutranji ali dopoldanski pohod. «