Krnica in koča v Krnici | Hotel Vitranc - Kranjska gora
Namig za izlet

Krnica in koča v Krnici

01. 01. 1970

Beseda krnica označuje kotanjasto skledasto obliko ledeniške oblike kjer je le ta najdebelejši.

Na območju Kranjske Gore je mnogo ledeniških dolin. Ena pa je dejansko poimenovana Krnica. Ledeniška dolina Krnica je na območju Triglavskega narodnega parka pod mogočnimi gorami Prisank, Razor, Škrlatica in Špik. Dolina je dolga približno 6 kilometrov, nahaja se južno od Kranjske Gore. Krnica je tudi izvir reke Pišnice, ki teče skozi to dolino.
#
Krnica je lepo izhodišče za mnoge gorske ture v njeni okolici. Na zahodu Krnice se vije čudovita gorska cesta čez prelaz Vršič, kar je tudi naš najvišji gorski prelaz. Štart v dolino Krnice se prične na začetku ceste čez prelaz Vršič, pri Eriškem mostu čez reko Pišnico. Pot, ki je makadamska se rahlo vzpenja skozi celotno dolžino, stalno poteka ob reki Pišnici, in je primerna za družinske izlete. V Krnico je možno priti tudi z gorskim kolesom, vzpon je dokaj netahteven, le na koncu poti pred kočo v Krnici je nekoliko bolj strm. Med potjo v Krnico se lahko ustavite tudi v Malem Tamarju kjer je spominsko obeležje umrlim gorskim reševalcem. Pozimi je Krnica primerna za sankanje. Lokalna turistična agencija organizira nočno sankanje, ter pohod z baklami, kar je tudi svojevrstno doživetje. Na koncu doline je planinaska postojanka, kjer se lahko odpočijete in okrepčate.
#
#

Koča v Krnici je bila sezidana leta 1933, prenovili pa so jo v letu 1987. Z njo upravlja Planinsko društvo Kranjska Gora. V Krnici je možno tudi turno smučanje, seveda ob primernih zimskih razmerah. Hoja v Krnico traja približno 1 uro in je primerna za vso družino.

PRIMERNO ZA
  • Za vso družino, srednje zahtevna sprehajalna pot
POTREBNA OPREMA
  • Športna obutev
ODDALJENOST OD HOTELA
  • Peš 30minut, za avtom 5 minut
» Beseda krnica označuje kotanjasto skledasto obliko ledeniške oblike kjer je le ta najdebelejši «