Kranjska Gora - Zelenci | Hotel Vitranc - Kranjska gora
Namig za izlet

Kranjska Gora - Zelenci

20. 01. 2020

Ne poznam v Evropi nič lepšega… Je zpisal sloviti Sir Humphry Davy, ki je prvi opisal in ponesel ime Zelencev v svet.

Zelenci so bili leta 1992 razglašeni za naravni rezervat, kjer domuje veliko število unikatnih rastlinskih in živalskih vrst. Zelenci so izvir reke Save Dolinke. Od hotela so Zelenci oddaljeni približno 20 minut hoda ali 2 minuti vožnje za avtom. Če se odpravimo peš doberšen del poti prehodimo po kolesarski stezi, z avtom pa se pripeljemo do makadamskega parkirišča, ki je od rezervata oddaljen le nekaj metrov. Rezervat se nahaja ob regionalni cesti med vasema Rateče in Podkoren.
#
Izlet je primeren za vso družino, nezahteven sprehod, posebej čaroben ob jutranjih in večernih urah. Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov. Ko obiščemo Zelence, je nujno da ostanemo na poti in lesenih brveh, ker je območje močvirnato, na nekaterih mestih pa lahko zbredemo v “živo blato”.
#
Smaragdno jezero v rezervatu, s številnimi vodnimi izviri na dnu, daje jezeru značilno smaragdno bravo. Voda nikoli ne zmrzne in ima konstantno temperature 6 stopinj Celzija preko celega leta. Zelenci so zares čudovit kraj in se jih spalač obiskati skozi celo leto. Ob jezeru je lesen razgledni stolp z informacjskimi tablami.
#
#

Vsekakor so Zelenci čudovita izletniška točka, primerna za vso družino, sprehod skozi Zelence je nezahteven in primeren za vse obiskovalce.

PRIMERNO ZA
  • za vso družino
  • nezahtevna sprehajalna pot
POTREBNA OPREMA
  • Športna obutev
ODDALJENOST OD HOTELA
  • Peš 20 minut, z avtom 2 minuti.
» Smaragdno jezero v rezervatu, s številnimi vodnimi izviri na dnu, daje jezeru značilno smaragdno bravo. «